вторник, 30 декември 2008 г.

ХИБРИДИ




















В природата тигърът и лъвът не обитават едни и същи територии, но в неволя те лесно се кръстосват, като потомството най-често е по-едро от родителите си. То обаче е безплодно поради своеобразен биологичен закон (закон на Алдан), който осигурява в природата да се разпостраняват само чисти видове (особено бозайници). Многобройните опити да се определят причините за безплодието досега са останали безрезултатни. Не е изяснено също така и на кой родителски пол се дължи то, но се предполага, че по-често е свързано с мъжкия родител. Според последните научни изследвания безплодието в повечето случаи се манифестира в първите фази на клетъчното делене на ембриона или в маточното му развитие и в кратко време (няколко часа, дни или седмици) хибридният ембрион се изхвърля или резорбира от майчиния организъм.

ЛИГЕР - потомък на баща лъв и майка тигрица (получен в Токио).Този хибрид варира на външен вид в зависемост от взаимодействието на гените на родителите. В общи линии мъжките лигери имат редки лъвски гриви лицевите шарки на тигъра. Те реват като лъвове и мъркат като тигри. Женските имат противоречиви нужди, от сестренство (характерна за лъвиците) и самота
(черта характерна за тигъра). Тази котка обича също както тигъра обича водата.
Лигерът е най-голямата котка в света, той е по-голям дори и от сибирския тигър, като изправен достига 335см, а теглото му достига 500кг и повече. Тези големи размери са характерни основно за мъжките лигери, при които има тенденция към гигантизъм. Някои изследователи предполагат че това е своеобразен възвращателен ефект към големината на изчезналия пещерен лъв, въпреки че дисплазията на растежа
( увеличаване на размера в следствие на определена комбинация от гени ) е по правдоподобно обяснение. мъжките лигери имат нежна конструкция на тялото което може би се дължи на липсата на тестостерон (мъжките хибриди обикновено са безплодни). Женските лигери често са фертилни (плодовити). Също, както всички представители на семейство Котки, той обича да играе и въприки огромните си размери се предвижва леко и безшумно.


ТИГЛОН (ТИГОН, ТИОН, ТИГРОН) - потомък на баща тигър и майка лъвица.
Тиглонът е по-малък по размери от родителите си, с тенденция към миниатюризация. Въпреки това някои изследователи постигнаха големината на по-дребния родител. По малката големина на тигрицата сравнена с тази на лъва означава, че някои или всички малки могат да бъдат мъртвородени или преждевременно (нямя достатачно пространство в утробата за тях, за да могат да се развият по нататък). Преждевременното раждане може да води до здревни проблеми при тези, които оцеляват.
Наблюдаван е случай, когато тиглон е бил плодовит, което се смята рядкост при хибридите. Този хибрид е по рядък от лигера, може би защото мъжките тигри често пропускат сигналите подавани от лъвицата изразяващи нейната готовност за бракосачетаване въпреки че лъвиците активно молят за копулация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар